Sci-Fi Film Science-Fiction och film i underbar symbios

06jul 14

Recension: Robocop

Inom en nära framtid har USAs militär blivit nästan helt ersatt med robotar som patrulerar oroliga områden, som centrala Teheran. Samtidigt är det stor debatt om att även ersätta polisen med robotar, men opinionen är kraftigt emot. Så kommer man ideen att stoppa en människa i maskinen i ett försök vinna över opinionen.

För snart 30 år sedan gjorde Paul Verhoeven en klassiker i form av RoboCop. Sedan fick en brassilianare ideen att den går att göra bättre. Hur? Genom att fokusera på mannen som förvandlas till robot. I övrigt är stora delar av filmen lyft direkt från orginalet, så mycket att de två manusförfattarna även är med i listan av medverkande i den här filmen.

Frågan är bara varför? Från utmärkt satir om företag som gör allt för att bättra på vinsten utan skrupler till en film som är nästan 2 timmars propaganda om att robotpoliser är en utmärkt ide, förutom slutet för det är återigen OCP som är filmens skurkar.

Då är frågan, är den underhållande? Svaret är nej, det är inte speciellt underhållande. Främst för att det aldrig blir speciellt spännande eftersom alla scener från ursprungsfilmen är med, och därimellan kommer en lång scen där man diskuterar hur lurar människan att han fortfarande har kontrollen över maskinen.

Betyget blir: Knappt godkänt.

Köp den på DVD, Blu-Ray eller Steelbook Blu-Ray.