Sci-Fi Film Science-Fiction och film i underbar symbios

25maj 14

Recension: Ender's Game

För 50 år sedan attackerades vi av utomjordingar som kallas Formiker. Miljontals dog. Enbart för att vår största befälhavare offrade sig blev vi inte utplånade. Vi har förberett oss på deras återkomst sedan dess. Man kom fram till att världens smartaste barn är vårt bästa hopp. Tränade i krigsspel styrs deras beslut av instinkt, bestämdhet och oräddhet.

Det här är en film som bygger på en populär bok, och dessvärre lider den av alla nackdelar som en sådan filmatisering innebär. Den främsta är att en hel del bakgrund måste klippas bort för att få en film som är över på bara 2 timmar, vilket resulterar i att scener staplas på varandra i en rask följd och det blir sisdådär med motiveringen till varför folk gör som de gör.

Redan när filmen knappt börjat får vi reda på att Harrison Fords karaktär tycker att Ender Wiggum är den som de alltid har letat efter, och det ges aldrig något tillfälle för varken han eller tittaren att tvivla på att så är fallet. Visst finns det ”motgångar”, men de flesta av dem är lösta redan innan scenen är slut.

Resultatet är en film som är underhållande för stunden, men aldrig riktigt spännande. Visst finns det några tvära svängar på slutet, men de kommer så sent att de aldrig ges tid att få några konsekvenser. Annat än sänka suget att läsa boken istället nu när man vet hur den slutar vill säga.

Betyget blir: Knappt Godkänt

Köp den på DVD eller Blu-Ray.