Sci-Fi Film Science-Fiction och film i underbar symbios

01maj 14

Nej, Matrix handlar inte om odödliga nazister

Att populära filmer ger upphov till stämningar om upphovsrättsbrott är inget nytt, snarare ett tecken på att filmen spelat in en hel del pengar med en relativt enkel handling. I Januari 2013 så stämde Thomas Althouse filmbolaget Warner Brothers och syskonen Wachowski och hävdade att Matrix var en kopia av manuset The Immortals som han skickat in till filmbolaget redan 1992.

The Immortals handlar om en CIA-agent som i nutid blir försedd med en drog som gör honom odödlig. Han kommer så småningom till år 2235, där han försöker stoppa Adolf Hitlers son Wagner, som tillsammans med ett gäng odödliga nazister, försöker rensa värden från ”kortlivade”, de som inte är odödliga.

Matrix, för de som inte kommer ihåg, handlar om hackaren Neo som får veta att nutiden egentligen är en gigantisk datorsimulering kallad ”The Matrix” och att i den riktiga verkligheten så är alla människor slavar som används för energiproduktion.

När nu domen har kommit så kan ni säkerligen räkna ut hur det gick. En så stor seger för filmbolaget Warner Brothers att domstolen inte ens bemödar sig med att gå igenom mer än en handfull av de 118 punkter som påstås vara gemensamma, utan konstaterar att alla eventuella likheter är så vaga att de inte täcks av Copyright.