Sci-Fi Film Science-Fiction och film i underbar symbios

31aug 13

Recension: Iron Man 3

Bern, Schweiz, med bara en halvtimme kvar till millennieskiftet. Tony Stark är... Tony Stark innan han blev tillfångatagen i en grotta i Afghanistan, och är därför mer intresserad av brudar än Aldrich Killian som vill presentera ett förslag från Advanced Idea Mechanics. Efter att ha skickat upp Killian till taket i väntan på ett möte som inte kommer att hända, får vi bekanta oss med Tonys senaste erövrig: den unga och mycket begåvade biologen Maya Hansson.

Hennes upptäckt är ett sätt att programmera om hjärnan för att snabba upp läkeprocessen. Det är bara ett problem med forskningen, alla försöksblommor som blir skadade så växer de inte bara upp rekordsnabbt, det slutar i en kraftig explosion. När morgonen sedan kommer har Tony Stark redan dragit vidare till nya erövringar, utan veta om att han skapade ett monster den natten.

I Iron Man 3 möter vi en Tony Stark som klart lider i sviterna av det som händer i Avengers, med sömnlöshet och panikattacker. I Iron Man 3 är det även dags att möta Iron Mans nemesis från seriealbumen, The Mandarin, ansikte mot ansikte. Slutligen får vi även veta vad det är för bisarrt gigantiskt mjukisdjur som ses i trailern när Starks hem blir attackerat av helikoptrar.

Vi får även se en Richard Downey Jr som börjar gå på tomgång, den riktiga glimten i ögat vill inte infinna sig. Kanske är det främst eftersom Agent Coulson, som ju hade en mycket olycklig sammandrabbning med Loke i filmen Avengers, inte är med den här gången och det inte finns någon annan karaktär som tar steget fram och fyller det tomrummet.

Slutligen får vi även se en hel del oväntade saker, och åtminstone en kan jag mycket väl tänka mig ha gjort en hel del Iron Man fans väldigt väldigt upprörda. Och döma av en del recensioner på IMDB så har de också blivit mycket mycket upprörda. Vad det är får ni antingen se själva, eller googla er till.

Men det känns ändå som om det är något som fattas, något man inte riktigt kan sätta fingret på. Kan vara att Jon Favreau som skrivit och regisserat de två första har blivit utbytt mot Shane Black och Drew Pearce. Men det är ingen dålig film, den är bara... lagom. Lagom spännande, lagom lång, lagom rolig.

Betyget blir: Godkänd

PS även om det inte blir någon Iron Man 4 så har Richard Downey Jr skrivit på för Avengers 2 och 3.

PSS Agent Coulson återuppstår på något ännu okänt vis i Agents of S.H.I.E.L.D med premiär runt den första Oktober på Kanal 5.