Sci-Fi Film Science-Fiction och film i underbar symbios

08aug 13

Recension: G.I Joe Retaliation

Pakistans president har blivit lönnmördad, och landet skaks av våldsamma kravaller. Så givetvis måste gamla hederliga USA se till att inte dess kärnvapnen hamnar i fel händer. Hur man gör det? Man skickar in gamla trotjänaren G.I. Joe såklart! Och i sista sekunden också, för byggnaden där de förvaras är redan smockfull med terrorister i alla hörn.

Men se, de har blivit bedragna för i vita huset sitter inte alls den riktiga presidenten utan en kopia från Cobra. Så G.I Joe får skulden för allt, blir utplånade (nästan) och... Ja, se till att det kommer några actionsekvenser med jämna mellanrum för däremellan händer inte ett skvatt. Typ. Eller ja, det händer ju saker eftersom folk går och pratar men vad de säger är inte så viktigt.

Nä, det är inte för den spännande handlingen och den gripande dialogen man ser en film som denna. Det är bara en sak: actionsekvenser. Fast när jag tänker efter, är det nog två saker: actionsekvenser och leksaker. Leksaker för vuxna alltså, även om filmserien är skapad som leksaker för barn.

Och det märks att Hasbro står som producent till filmen, för här visas det upp leksaker på löpande band. Motorcyklar med maskingevär och tillräckligt med raketer för att spränga ett helt kvarter. Coola tanks, som när man tänker efter är totalt opraktiska men det gör inget för jäklar vad coola de ser ut när man är 12. Ännu coolare bandfordon som mest påminner om The Dark Knighs bil, fast med larvfötter, maskingevär och målsökande raketer. Massor av raketer. Så många att fastän det räcker med en träff för att förvandla allt till ett eldklot så skjuter vi av en fyra fem till. En svävare som man vill ha fastän den inte gör annat än åker från höger bildkant till vänster. Eller om det var vänster till höger?

Betyget blir: Knappt godkänt.

12-åringens betyg blir: Väl godkänt, om du ursäktar ska jag snällt gå och skriva brev till tomten.

Hasbros betyg blir: Ka-ching.