Sci-Fi Film Science-Fiction och film i underbar symbios

29dec 13

Recension: Battle of the damned

Sydostasien har blivit ett himmelrike för biotechföretag som vill undvika regleringar. En väldigt smittsam sjukdom smiter från forskningslabbet till en stadsbefolkning. Smittan sprider sig snabbt och förvandlar befolkningen till rasande bestar. Staden är satt i karantän. En militärblockad sätts upp runt staden och ingen tillåts komma varken in eller ut. Inte ens de osmittade.

Lågbudgetaction med scifi-tema och Dolph Lundgren i huvudrollen, kan det tänkas vara något? Det enkla svaret är nej. Här finns ingen självironi eller überscener som lyfter det, utan bara ett enkelt manus som trillar på i samma fotspår som alla andra, fast mer opolerat och med liten budget.

Det är nog kanske inte helt sant, för mig veterligen är den här filmen den första som kombinerar zombies-som-inte-är-zombies och robotar, när filmen halvvägs övergår till en fristående uppföljare till filmskaparnas tidigare film, Robotropolis. Men inte ens zombies vs robots får filmen att lyfta till något annan nivå.

Betyget blir: Underkänt.

Om du trots allt vill se den kan du köpa den på DVD eller Blu-ray.

28dec 13

Recension: Elysium

I slutet av 2000-talet så var jorden full med sjukdomar, förgiftad och rejält överbefolkad. Allt är förvandlad till en enda stor kåkstad. Världens rikaste flydde planeten för att kunna bevara sin livsstil.

En gammal småtjuv som försöker bättre sig, men trakasseras av både polisrobotar och arbetsledare. En barndomskamrat som numer jobbar på det lokala sjukhuset, och dessutom tar hand om sin döende dotter. Den viktigaste skillnaden mellan de rika i rymden och de fattiga på jorden är att de rika har medicinpoddar som kan laga alla åkommor på sekunder.

Det är Elysium, sammanfattad i en paragraf. Sedan finns det, precis som i District 9, mer lager än i en lök. Ibland känns det som det blir för mycket lager så man inte längre ser vad den egentligen försöker kritisera. Men det hindrar inte från att det är högkvalitativt arbete, med väl uttänkta karaktärer även om nästa alla är ordentliga egoister.

Betyget blir: Godkänt

Köp den på DVD eller Blu-ray.

28dec 13

Kung Fury blåser förbi första målet

Kung Fury, som vi tipsade om igår, har som första mål att samla ihop 200 000 dollar för att slutföra filmen. Det tog bara 2 dagar att blåsa förbi det målet, för i skrivande stund så har det redan samlats ihop över 240 000 dollar eller 1,6 miljon kronor. Nu hoppas vi att filmskaparna får ihop en miljon dollar, så att filmen kan utökas från 30 minuter och få en begränsad biodistribution. Med 28 dagar kvar av insamlingen är det inte omöjligt.

Insamlingen på kickstarter pågår till den 25 Januari, och som tack för hjälpen kan man få allt från en kopia av filmen till att vara statist eller inbjudan till en förhandsvisning.

27dec 13

Trailer för Transcendence

För en vecka sedan kom det två teasers, och redan nu har det kommit en riktig trailer med klipp direkt från filmen. Förhoppningsvis visar det sig att trailern inte är hela filmen nerklippt till 2:30, men det känns oroväckande nära.

27dec 13

Kung Fury

Vad kan man önska sig från en riktigt bra film? 80-talsaction, snabba bilar, explosioner, Nazister, tidsresor, vikingar, gudar, Kung Fu, DeLorians och folk som rider på dinosaurier kanske någon säger, och då har jag precis vad du söker: Kung Fury!

Om du vill se hela filmen, gör då som över 2 000 andra och skänk pengar via Kickstarter. Som tack för hjälpen kan du få allt från en kopia av den färdiga filmen till en biroll.

26dec 13

Trailer för Welcome to Yesterday

Återigen en upphittad film, den här gången om ett ungdomsgäng som bygger en tidsmaskin.

25dec 13

Kortfilm: Fra Alle Os...

En julberättelse av det annorlunda slaget i denna danska kortfilm om en ohederlig bilmekaniker och hans besvär när maffian ber honom att undanröja en kropp dagen innan julafton. Problemet är att kroppen inte är helt död.

23dec 13

Kapten Picard sjunger Let it Snow

Varför inte komma i julstämning tillsammans med Kapten Picard och besättningen på Enterprise med en liten julsång.

22dec 13

Klart att Vin Diesel gör rösten till Groot

Något som varit känt känt sedan i somras är att Vin Diesel mest troligt ska göra rösten till Groot, det talande trädet, i Guardians of the Galaxy. Nu är rollen officiellt tillsatt enligt ett pressmeddelande på marvel.com och Vin Diesel själv har postat ett foto på sin facebooksida där han håller om den referensmodell som används vid filminspelningen.

Uppdatering: Regissören James Gunn har delat pressmeddelandet på sin facebooksida och samtidigt bekräftat att Groots dialog främst kommer att bestå av "I AM GROOT" med olika betydelser.

22dec 13

Rouge bortklippt från X-Men: Days of Future Past

Allt eftersom Bryan Singer arbetar med klippningen med X-Men: Days of Future Past som har premiär den 23 Maj 2014 är det som vanligt en och annan scen som inte längre får plats. Som Bryan Singer berättar för Entertainemnt Weekly har den enda scenen med Anna Paquin som Rouge råkat ut för detta.

Med tanke på alla mutanter som kommer att vara med i X-Men: Days of Future Past är det inte konstigt ifall några inte kommer med i bioversionen, men det är ändå trist att just Rouge skulle råka ut för detta. Från att ha varit huvudpersonen i den första X-Men till att inte längre få vara med är ingen bra utveckling, även om det inte är den första gången som en karraktär får betydande inflytande i en film bara för att vara borta i nästa, kommer någon ihåg Nightcrawler från X-Men 2 till exempel?

21dec 13

Två teasers för Transcendence

Det har kommit inte en utan två teasers för Transcendence, med bland annat Johnny Depp och Morgan Freeman i rollerna. Filmen handar om en brilliant forskare inom artificiell intelligens som försöker ta fram en maskin med eget medvetande och allt som männskligheten någonsin har lärt sig.

19dec 13

Paul Rudd är Ant-Man

Enligt The Wrap så har Paul Rudd fått huvudrollen i Edgar Wrights Ant-Man, som kommer att inleda fas 3 av marvels filmuniversum i juli 2016. Edgar Wright har tidigare skrivit och regisserat bland annat Shaun of the Dead, Hot Fuzz och The World's End.

Frågan är dock vilken upplaga av Ant-Man filmen kommer att handla om, den ursprunglige Hank Pym som även skapade Ultron, eller Scott Lang. I den första utkastet som Edgar Wright arbetade med 2006 så skulle filmen börja med en flashback till Hank Pym under 60-talet medan huvudhangligen skulle vara i nutid med Scott Lang som huvudperson.

18dec 13

Recension: The Host

Det råder fred på jorden. Det finns ingen svält. Det finns inga krig. Miljön har fått läka. Ärlighet, hövlighet och vänlighet genomsyrar allas liv. Aldrig har vår värld varit så perfekt. Men världen är inte längre vår, den har invaderats av utomjordiska varelser som har tagit nästan alla i besittning. De fåtal som är kvar är på flykt.

Det börjar bra med en hyffsad actionsekvens men sedan så... Vuxna som står i ett rum och pratar. Tonåringar som står och pratar. Tonåringar och vuxna som står och pratar. Och jo, det finns väl försök till spänning lite nu och då, men det blir aldrig spännande.

Vad det finns mycket av är tonårskyssar. Och ett triangeldrama. Jag hoppas i alla fall det var ett triangeldrama, för det är tur att de tre unga männen ofta är i bild samtidigt så man kommer ihåg att de faktiskt är tre. Den gamle pojkvännen, den nya pojkvännen och den arga killen som är arg.

Filmens enda behållning är Saorise Ronan som faktiskt klarar av att gå omkring i hela filmen och prata med sig själv. Och nästan klarar av repliker som ”Melanie svarar inte längre, kyss mig. Nej, kyss mig ordentligt så jag ger dig en örfil.”

Betyget blir: Knappt godkänt. Men bara för att den här filmen till skillnad mot regissörens tidigare, In Time, har hjälp med att i alla fall locka till sig Stephenie Meyers tonårsflickor.

Köp den på DVD eller Blu-ray.

17dec 13

Recension: Wolverine

En stilla japansk fiskeby. I fjärran dyker något upp ur molnen. Flygsirenerna avslöjar att det är ett amerikanskt bombplan, och den febrila aktiviteten som det utlöser i fånglägret visar att folk vet vad som väntar. I en brunn med stålhuva så sitter Logan och ser på hur en av vakterna istället för att fly släpper ut de amerikanska krigsfångarna.

Filmen utspelar sig efter X-Men: The Last Stand, och Logan har dragit sig tillbaka till vildmarken. Men snart bär det av till Japan där en gammal Yoshida vill ta förväl av sin gamle räddare. Problemet är bara att han fått japanska maffian efter sig och hela sin familj. Sedan staplas det actionsekvenser i en aldrig sinande ström, och man undrar stilla: Hur många maffiosos finns det egentligen? Svaret är: Många. Överallt.

Handlingen svänger så mycket att man aldrig riktigt vet vem som är på vems sida. Men fastän det svänger och far så blir det aldrig ologiskt. Det är helt enkelt så att det finns fler än två sidor bland alla intriger, och de olika sidorna är aldrig lojala med varandra speciellt länge.

PS. Glöm inte att sitta kvar under eftertexterna, man vet aldrig vem eller vad som kan tänkas dyka upp.

Betyget blir: Väl Godkänd

Köp den på DVD, Blu-ray eller 3D Blu-ray.

16dec 13

Teaser för Jupiter Ascending

Syskonen Wachowski som gett oss bland annat Matrix och Cloud Atlas har nu ytterligare en Science Fiction på gång, i form av Jupiter Ascending. Ska jag vara ärlig så har jag missat att den här filmen var under produktion, men teasern visar i alla fall på imponerande specialeffekter. Synd bara att detsamma inte kan sägas om handlingen.

16dec 13

Teaser för Interstellar

Efter den vaga beskrivningen av Christopher Nolans nya film Interstellar får vi nu en minst lika vag teaser.

15dec 13

Även War Machine i Avengers: Age of Ultron?

Efter att ha nämnt det i förbigående i en intervju med USA Today har HitFix.com ”bekräftat” att Don Cheadles War Machine/Iron Patriot inte bara kommer att vara med i Avengers: Age of Ultron, utan även spela en nyckelroll i konflikten.

Det har i sin tur gett upphov till en mängd olika spekulationer, som att War Machine skulle ta över rollen som Iron Man (vilket känns osanorlikt efter att Robert Downey Jr redan skrivit på ett kontrakt för Avengers 2 och 3) och att han skulle ha huvudrollen i en eventuell Iron Man 4.

15dec 13

Bohemian Rhapsody: Star Wars Edition

Vad får man om man blandar en rockklassiker och Star Wars? 6,5 minuter av ren underhållning så klart!

Och för de som undrar, Star Trek föredrar nyare hits istället.

14dec 13

Terminator har hittar Sarah och John Connor

Sarah Connor kommer att spelas av Emilia Clarke, som vi vanligtvis ser som Khaleesi i Game of Thrones. Enligt THR så kommer en annan Clarke, nämligen Jason, troligtvis att spela en vuxen John Connor.

13dec 13

Recension: World War Z

En vanlig morgon hos familjen Lane. Pannkakor till frukost medan det är sjukdom och elände på morgontv. Sedan in med barnen i bilen för en färd mot... någonstans som inte är hemma, men det verkar alla andra också ha tänkt för det är totalt stopp i trafiken. Det är inget att oroa sig över dock, till en polismotorcykel kör sönder backspegeln. Vad riktigt är det som pågår? Ingen vet.

Med det är Zombies. Snabba Zombies. Som verkar ha brutit ut samtidigt världen runt, och Gerry Lane blir snabbt återrekryterad till sitt jobb vid FN som han lämnade för fem år sedan. Vi åker världen runt och springer undan från Zombies hela filmen.

För att vara en amerikansk film så får man faktiskt se ovanligt mycket av världen utanför den stad i USA som filmen utspelar sig i. Annars är det som vanligt en tävling om att alltid hinna undan zombiearmen som i en del scener väller fram i 100-tusentals av datoranimerade blobbar. Inget som direkt sticker ut.

Betyget blir: Godkänt.

Köp den på DVD, Blu-ray eller Blu-ray 3D.

12dec 13

Maltemann, månadens bild av Simon Stålenhag

På en liten knalle någonstans i Sverige så står Maltemann och spanar ut över nejden, i månadens bild för December. Precis som Novembers bild är konstnären Simon Stålenhag. Om du gillar den kan du även köpa bilden som affisch eller tavla. Eller varför inte en kalender för 2014 att ge bort till dig själv eller någon annan.

11dec 13

Trailer för Edge of Tomorrow

För lite över ett år sedan kunde vi visa en bild från filmen Edge of Tomorrow, som då var känd under titeln All You Need is Kill. I somras så presenterades en poster för samma film, och nu har det äntligen kommit en första trailer.

10dec 13

Teaser för Godzilla

Så idag har vi äntligen fått en teaser för Godzilla, och den är verkligen värd väntan. Och ja, vi får en snabb glimt av Godzilla som faktiskt verkar vara en godzilla och inte den förvuxna leguan som senast hemsökte bioduken. Biopremiär den 16 Maj.

09dec 13

Terminator blir även TV-Serie

Vi skrev i somras att det kommer en ny film i Terminatorserien i Juni 2015, och nu kommer det även en ny tv-serie enligt Deadline.

Serien bygger på ett avgörande ögonblick i den första Terminator från 1984, men där filmen går åt ett håll kommer tv-serien att gå åt ett annat. Tanken är även att tv-serien och den kommande Terminator-filmen kommer att överlappa med varandra.

Vad gäller själva filmen så har den, enligt ett Tweet från Production Weekly, arbetsnamnet Terminator: Genesis. En hyffsat trolig titel med tanke på de spekulationer som finns online, där filmen beskrivs som en kombinerad uppföljare och remake av den första filmen.

08dec 13

Recension: Pacific Rim

”När jag var liten så tittade jag alltid upp mot stjärnorna och undrade om det var liv där. Det visar sig att jag tittat åt fel håll, för när utomjordingar först dök upp kom de från djupet av Stilla Havet. En spricka mellan två kontinentalplattor, en portal mellan dimensionerna. Klyftan. Jag var 15 när den första Kaijun dök upp i San Francisco. När väl stridsplan, tanks och missiler besegrade den, sex dagar och 35 mil senare, var tre städer lagda i ruiner. Tiotusendals var döda. Vi sörjde de döda, memorerade händelsen och gick vidare. Men bara sex månader senare dök det upp en till i Manilla. Sedan en tredje i Cabo. När den fjärde dök upp lärde vi oss en sak, det här kommer aldrig att sluta. Det här var bara början. Vi behövde ett nytt vapen. Världen enades, samlade sina resurser och glömde gammal rivalitet för allas bästa. För att bekämpa monster skapade vi våra egna monster. Jaegerprogrammet var fött.”

30 meter höga monster. 30 meter höga mechar. I kamp mot varandra på stranden, i havet, i staden. Svårare än så behöver det kanske inte vara för att skapa underhållningsvärde. För det är verkligen underhållande, men bara för stunden.

Det är ändå något som saknas, och det är det oväntade. Det finns ingenting som sticker ut åt något håll, det skulle lika gärna kunna vara en film om Curling istället för gigantiska mechar. Och det är lite synd för man sitter hela tiden och väntar på något vändning, men det hela rullar vidare längst den ingångna vägen.

Betyget blir: Godkänt, med inslag av besvikelse.

Köp den på DVD, Blu-Ray, Blu-Ray 3D, Blu-Ray 3D robot-pack

07dec 13

Rolltillsättningar i Warcraftfilmen

Sedan tidigare är det känt att inspelningarna börjar i Januari, och nu börjar det även dyka upp namn på folk som regissören och medförfattaren Duncan Jones vill se framför kameran: Ben Foster, Roby Kebbell och Robert Kazinsky (True Blood), Travis Fimmel och Paula Patton. Samtidigt uppges Dominic Cooper vara i slutförhandlingar om att delta.

Vem som ska spela människa och vem som ska spela orcher är okänt, likaså hur mycket filmen kommer att vara basserat på World of Warcraft. Premiär är den 11 Mars 2016.

06dec 13

X-Men: Apocalypse

Fastän det är ett halvår innan X-Men:Days of Future Past har premiär i Maj 2014 så är det redan klart att nästa film i serien kommer att heta X-Men: Apocalypse och ha premiär i Maj 2016 enligt Hollywood Reporter. Samtidigt skickade Bryan Singer följande tweet

vilket hjälpt hela internet att tänka på mutanten med samma namn, och speciellt historien Age of Apocalypse som handlar om en alternativ tidslinje som uppstått efter att en mutant åkt tillbaka i tiden och ändrat framtiden. Vilket ju även är handlingen i X-Men: Days of Future Past.

05dec 13

Trailer för Amazing Spider-Man 2

Mera spindelmannen, nu i kamp mot skurkar som Electro, Rhino och Green Goblin. Biopremiär 18 April 2014.

04dec 13

Batman vs Superman har hittat sin Wonder Woman

Hollywood Reporter rapporterar att Israelfödda Gal Gadot har fått rollen som Wonder Woman i Batman vs Superman, uppföljaren till Man of Steel. Gal Gadot är tidigare mest känd som Gisele i filmserien Fast & Furious.

Andra som testat för rollen är Olga Kurylenko (Oblivion), Elodie Yung (G.I. Joe: Retaliation) och min personliga favorit Jaimie Alexander (Thor: The Dark World).

02dec 13

Kortfilm: AMP

10 år efter han lämnade kriget som hans far startade lever Quinn och AMP i slummen. För att kunna betala batterierna som AMP behöver för att överleva lever de på att sälja illegal teknik.

01dec 13

Trailer till Return of the Jedi

För ett tag sedan visade vi en teaser för Return of the Jedi och nu kan vi precentera den slutgiltiga trailern.